Er zijn verschillende manieren om long tail zoekwoorden te vinden. In dit artikel zal ik enkele manieren aanwenden die je kunt gebruiken in je SEO strategie om dergelijke zoekwoorden te ontdekken.
Wat zijn long tail zoekwoorden?
Long tail zoekwoorden zijn zoekwoorden van 3 of meer woorden. Naast long tail heb je ook nog short tail en mid tail zoekwoorden. Short tail zoekwoorden zijn zeer generieke zoekwoorden waar heel wat zoekvolume op zit, zoals bijvoorbeeld “ventilatie”. Vaak is de zoekintentie ook niet duidelijk wanneer iemand dergelijk zoekwoord ingeeft in Google. Mid-tail zoekwoorden bevat 2 tot maximum 3 woorden. Bijvoorbeeld “tweedehands televisie kopen”.
Long tail zoekwoorden zijn zeer dankbare zoekwoorden. Hun maandelijks zoekvolume ligt vaak een pak lager dan short tail zoekwoorden, maar er zit veel minder concurrentie op long tail zoekwoorden. Daarom zijn ze uitermate geschikt om blogberichten rond te schrijven. Hierbij enkele voorbeelden van long tail zoekwoorden
- “Hoe moet je een ventilatiesysteem onderhouden”
- “Je huis koel houden zonder airco”
- “Hoe vervang je een fietsband”
Tip: vergeet ook de zoekwoorden niet te integreren in je meta title, meta description en alt tekst. Zo optimaliseer je optimaal!
Waarom zijn ze belangrijk?
Het zijn keywords met een lager zoekvolume, maar meestal bezorgen ze je veel sneller resultaat. Doordat er minder concurrentie is voor deze zoekwoorden zien we vaak dat deze termen snel en hoog scoren in Google.
Daarnaast zorgen langere zoektermen vaak voor hogere conversies omdat het keyword aan specifieke behoefte betreft. De bezoeker weet precies wat hij wilt en zal sneller over gaan tot actie.
Google Ads gebruikers benutten long tail zoekwoorden nog niet optimaal, ze vinden de termen vaak minder interessant om op te adverteren. Hierdoor kun je als SEO specialist de echte nummer één positie, helemaal bovenaan in Google, veroveren.
Long tail zoekwoorden vinden
Long tail zoekwoorden komen over het algemeen naar boven als je een uitgebreid zoekwoorden onderzoek aan het doen bent. Als je echter geen tijd hebt om een diepgaand onderzoek te doen, dan kan je op deze manieren zoekwoorden ontdekken.
1. Google Suggest
Zonder dat je het weet, zit je eigenlijk dagelijks te staren naar long tail zoektermen. Als je een zoekwoord ingeeft in Google, dan krijg je namelijk automatisch een aantal suggesties. Dit zijn zoekwoordcombinaties waar heel vaak op gezocht wordt, dus waar zeker iets van zoekvolume op zit. Dit zijn content ideeën die voor het rapen liggen!
Ook onderdaan de zoekresultaten pagina verschaft Google een schat van informatie. Je krijgt namelijk als gebruiker een paar gerelateerde zoekopdrachten te zien. Ook hier zit heel wat zoekvolume op. Kijk maar naar “auto te koop wegens echtscheiding”. Daar wordt maandelijks 170 keer op gezocht.
2. Gebruik een tool
Een andere manier om aan long tail zoekwoorden te komen is door gebruik te maken van een tool. Er zijn heel wat gratis tools waarmee je long tail keywords kan ontdekken. Eén van die tools is Answer The Public. Je geeft een zoekwoord in, in dit geval “fiets”, en het tool geeft automatisch verschillende long tail combinaties waarmee je aan de slag kunt.
Daarnaast bestaan er ook heel wat betalende tools die je kunt gebruiken. Zo gebruik ik zelf SEMrush op zoekwoordenonderzoek te doen. Als je het woord “fiets” ingeeft, kun je kiezen om enkel zoekresultaten te krijgen die uit minstens vier woorden bestaan, zie word count.
Vervolgens krijg je een hele lijst met zoekwoorden terug waarvoor je content kan gaan creëren. Naast het maandelijkse zoekvolume krijg je nog andere interessante data te zien zoals de trend (is er een daling in het aantal zoekopdrachten voor dat keyword?), de Keyword Difficulty (hoe moeilijk zal het zijn om ranken voor die zoekwoord?) en de gemiddelde CPC (interessant voor als je Google Ads wenst wenst in te zetten).
Heb je geen budget voor een betalend tool? Dan kan je altijd Ubersuggest eens uitproberen. Dit tool heeft enkele gratis functionaliteiten (tot een bepaald niveau).
Hoe speel je in op long tail zoektermen?
Zoals ik eerder al aanhaalde is een blogbericht de ideale manier om in te spelen op long tail zoektermen. Door een blog te schrijven over een bepaald topic, voeg je automatisch langere zoekwoorden toe.
Daarnaast kunnen long tail zoektermen ook inzichten geven over hoe je de structuur van je website kunt aanpassen. Zo kan het interessant zijn om de categorie ‘carports’ nog eens op te splitsen in ‘aluminium carports’ en ‘houten carports’.
Zoekwoordenonderzoek of copywriter nodig?
Een beetje hulp nodig met het vinden van long tail zoekwoorden of een uitgebreid zoekwoordenonderzoek? Wil je hoger scoren in Google? Wij staan voor je klaar. Zelfs voor de bijhorende copywriting kan je bij ons SEO bureau terecht.