Lokale SEO betekent lokale zoekmachineoptimalisatie. Lokale SEO ga je vooral toepassen als je doelgroep voornamelijk zoekopdrachten ingeeft met een lokale zoekintentie. Denk bijvoorbeeld aan: “frituur in Gent” of “beste kapper in Antwerpen”.
Voor wie is local SEO belangrijk?
Local SEO is eigenlijk voor elk bedrijf belangrijk. Maar het spreekt voor zich dat local SEO vooral belangrijk is voor bedrijven die zich focussen op een specifieke regio. Denk maar aan bedrijven die verschillende fysieke winkelpunten hebben in België of bedrijven die werken met een lokaal dealernetwerk.
Waarom is lokale SEO zo belangrijk?
Local SEO wordt heel belangrijk. Google heeft de SERP zodanig aangepast dat je tegenwoordig heel snel lokale zoekresultaten te zien krijgt. Denk maar aan de klassieke Google My Business listings en lokale SEO-pagina’s zoals het voorbeeld van Winsol:
Door deze aanpassingen krijgt de surfer hyperrelevante zoekresultaten aangeboden voor zijn lokale zoekopdracht. Als bedrijf wens je natuurlijk ook zelf relevante bezoekers naar je website te halen die aanwezig zijn in de regio waar jij actief bent.
Iemand die met autopech in Antwerpen gestrand is en via Google op zoek gaat naar een garage in de buurt, verwacht ook resultaten te krijgen uit Antwerpen en is zeker niet geholpen met resultaten uit Oostende.
Lokale SEO: deze factoren zijn belangrijk
Zoals we al aanhaalden, kun je lokale zoekopdrachten op 2 manieren zien. Via de Google My Business listings (Google Maps) en via lokale SEO-pagina’s die aanwezig zijn tussen de klassieke zoekresultaten. Om de posities van lokele zoekresultaten te bepalen gaat Google rekening houden met 3 factoren:
- Relevantie: komt jou lokaal profiel overeen met de zoekopdracht van de gebruiker? Er zijn bijvoorbeeld al verschillen te merken op de SERP als je “kapper”, “kapster” of “kapsalon” ingeeft.
- Nabijheid: wat is de afstand tussen jou en de gebruiker?
- Autoriteit of aanwezigheid: hoe bekend is je bedrijf? Hoeveel links zijn er naar je website, hoeveel artikels verschenen er in de krant over je bedrijf, hoeveel reviews zijn er in Google…
Local 3-pack
Al eens van deze term gehoord? Als je een zoekopdracht ingeeft met een lokale zoekintentie dan krijg je automatisch 3 Google My Business listings te zien. Deze 3 listings noemen we de local 3-pack. Het zijn 3 resultaten die het meest relevant en dichtbij zijn voor jou zoekopdracht. De resultaten verschijnen in Google Maps en in de organische zoekresultaten van Google.
Inzetten op Google Mijn Bedrijf
Vooraleer je inzet op lokale SEO is het natuurlijk belangrijk dat je eigen website ook geoptimaliseerd is. 1 +1 is nog steeds 2. Eens je dat goed gedaan hebt, kun je gaan optimaliseren voor locale SEO. Heb je hulp nodig met het optimaliseren van je website? Dan kunnen wij met ons SEO bureau daar zeker bij helpen. We voeren kwalitatieve SEO website audits uit, zoekwoorden onderzoek en concurrentieanalyses. Met deze 3 analyses hebben we vervolgens genoeg munitie om een site helemaal SEO-proof te maken.
Nu, als je wil starten met lokale SEO, dan moet je je bedrijf registeren bij Google Mijn Bedrijf. Eens je aangemeld bent, vul je je bedrijfsgegevens, locatie en openingsuren correct in. Na enkele minuten verschijnt je bedrijf reeds in de zoekresultaten van Google:
De juiste contactgegevens invullen is hier super belangrijk. Als alles correct ingevuld is dan wordt Google My Business een onstuitbare klantenmagneet. Hoe komt dit?
Als mensen een bepaalde nood hebben en ze zijn op zoek naar een specifiek product of dienst, dan gaan ze in eerste instantie niet gaan zoeken op social media. Neen, ze beginnen hun zoektocht in 68% van de gevallen met een zoekmachine zoals Google of Bing. Daar vertegenwoordigd zijn met je bedrijf op de eerste pagina is ontzettend belangrijk. Wist je dat slechts 0,78% van alle gebruikers naar de 2e pagina in Google gaat kijken? Dat is minder dan 1%.
Het is als kleine speler zeker niet evident om met je website op de eerste pagina te ranken tussen grote spelers zoals bol.com, Zalando en Coolblue. Een Google My Business profiel geeft je wel die kans om bij lokale zoekers, mensen uit de omgeving van je bedrijf, vanboven te komen.
6 Basiscomponenten van een goed Google My Business profiel
1. Bedrijfsbeschrijving
Een goede bedrijfsbeschrijving is één van de basiscomponenten van een goed profiel. Waarom? Omdat gebruikers graag wat meer te weten komen over je bedrijf. Je krijgt van Google 700 karakters om een goedgeschreven omschrijving toe te voegen waarin zoekwoorden over je sector, product en/of diensten zeker niet mogen ontbreken.
2. Openingsuren
Door openingsuren toe te voegen aan je profiel laat je gebruikers of klanten weten wanneer je locatie geopend is. Je kunt ook aangeven wanneer jullie uitzonderlijk gesloten zijn, bv. naar aanleiding van een feestdag.
Google Laat je hoger in de rangschikking zien als je open bent op het moment dat iemand je dienst zoekt. Let wel op: foutieve openingsuren kunnen ervoor zorgen dat klanten gefrustreerd geraken een een negatieve review achterlaten. Time is money en je wil niet dat er een klant voor een gesloten deur staat.
3. Categorieën
Met de primaire categorie geef je aan wat de essentie is van je bedrijf. Het is één van de belangrijkste zoektermen waar Google zal naar kijken. Naast de primaire categorie kun je ook nog meerdere secundaire categorieën toevoegen, ook die kunnen het verschil maken om al dan niet gevonden te worden.
4. Telefoonnummer
Voeg ook zeker je telefoonnummer toe aan je profiel. Probeer je telefoonnummer ook overal zo consistent mogelijk toe te voegen. Gebruik je op je website (+32)? Voeg het dan ook op die manier toe aan Google Mijn Bedrijf. Je telefoonnummer wordt door Google gebruikt om een blauwdruk te krijgen van waar je bedrijf overal geregistreerd staat en zo beter te begrijpen van wat je doet.
5. Adres
Voeg je adres zo volledig mogelijk toe. Je adres zal vaak gebruikt worden om vanuit Google Maps te navigeren naar je bedrijf. Zorg dat dit up-to-date is!
6. Foto’s en video’s
Foto’s zorgen voor een compleet bedrijfsprofiel. GMB is de perfecte plek om je producten en diensten te showen aan de hand van afbeeldingen en video’s. Je kan enkele mooie sfeerbeelden van je winkel uploaden zodat mensen “goesting” krijgen om je een bezoekje te brengen.
Creëer lokale SEO pagina’s op je website
Naast GMB kan je ook lokale SEO pagina’s aanmaken op je website. Als je deze pagina’s correct optimaliseert, dan kun je heel snel op de eerste pagina van Google terecht komen. Enkele SEO basics moeten dan wel juist zitten natuurlijk. Zorg er bijvoorbeeld voor dat het lokale zoekwoord meegenomen wordt in de meta title, meta description, de headings en de tekst op de pagina.
Investeer ook in enkele lokale backlinks. Om jouw lokale SEO te boosten, zijn deze zeer belangrijk. Dat betekent dat je backlinks verkrijgt van andere website uit dezelfde regio. Ook een vermelding in het lokale nieuws kan hieraan bijdragen. Hoeveel backlinks heb je nodig? Dat bespreken we in een ander artikel.