Alt tekst voor afbeeldingen

Alt tekst (alternatieve tekst) wordt gebruikt om afbeeldingen te beschrijven, zodat zoekmachines de beelden kunnen interpreteren. Ze maken deel uit van het On-page SEO optimalisatie verhaal. In dit artikel leggen we uit wat alt tekst precies is en hoe je afbeeldingen kunt optimaliseren.

Opbouw

<img src="dansendehonden.gif" alt="Dansende honden">

Functie van alt tekst

  1. Door alt tags toe te voegen, zorg je voor een optimale webtoegankelijkheid. Bij gebruikers met een visuele beperking die schermlezers gebruiken (screen readers), worden alt-attributen voorgelezen zodat ze de afbeelding beter begrijpen.
  2. Alt tekst zal worden weergegeven worden op een webpagina als de afbeelding niet correct ingeladen wordt.
  3. Alternatieve tekst geeft een betere beschrijving van de afbeelding mee aan zoekmachine crawlers, zodat ze de afbeelding beter en eenvoudiger kunnen interpreteren en indexeren.

Optimale formaat

De algemene regel voor een alt tekst is dat deze niet te spammy mag overkomen. Doe dus zeker niet aan keyword stuffing. Zorg ervoor dat de alt tekst een heldere, leesbare zin is. Daarnaast moet het ook perfect omschrijven wat er in de afbeelding te zien is.

Als iemand je een alt tekst voorleest terwijl je je ogen sluit en je kan je vervolgens perfect inbeelden wat er op de afbeelding staat, dan heb je een goede alt tekst geschreven.

Laten we even een paar voorbeelden bekijken aan de hand van deze heerlijke wafels:

Alt tekst optimaliseren voor deze afbeelding.

Dit is OK:

<img src="wafels.png" alt="wafels">

Bovenstaande alt tekst is OK, meer niet omdat het niet beschrijvend genoeg is. Het zijn inderdaad wafels, maar er is veel meer te zien op de afbeelding dan enkel en alleen de wafels.

Dit is veel beter:

<img src="wafels.png" alt="Luikse wafels met slagroom en aarbeien">

Deze alt tekst is duidelijk beter. Het beschrijft veel beter wat er in de foto te zien is: meerdere Luikse wafels met slagroom en aardbeien.

Dit is niet aanbevolen:

<img src="wafels.png" alt="">

Of

<img src="wafels.png" alt="lekkere wafels luikse wafels verse wafels ontbijt recept ontbijt recept met wafels heerlijke wafels">

De twee laatste voorbeelden zou ik zeker niet aanbevelen. Het eerste bevat geen alt tekst, het tweede is een duidelijk voorbeeld van keywoord stuffing.

Belang van alt tekst

Zoals we eerder reeds aanhaalden, is de alt tekst extreem belangrijk voor mensen met een visuele beperking. Echter, is de alt text ook belangrijk voor image SEO. Door een correcte alt tekst te voorzien, in combinatie met een afbeelding titel en een goede bestandsnaam, kan je afbeelding hoog scoren in Google Images. Dit is een uitstekende manier om meer mensen naar jouw website te halen.

Zo sta ik met twee afbeeldingen in de top 8 voor het zoekwoord linkedin afmetingen:

Voeg een alt tekst toe om hoog te scoren in Google Afbeeldingen (image SEO).

Hoe schrijf je een goede alt tekst

Je afbeeldingen optimaliseren voor SEO is helemaal niet moeilijk. Probeer rekening te houden met deze tips:

  1. Wees zo specifiek mogelijk in je omschrijving. Hoe beter je de afbeelding omschrijft, hoe meer vruchten je ervan zal plukken.
  2. Gebruik zoekwoorden in de alt text. Als je afbeelding voor bepaalde zoekwoorden moet verschijnen in Google Images, dan is het belangrijk dat je dit zoekwoord verwerkt in de alt tekst. Keyword stuffing moet je absoluut vermijden. Gebruik dezelfde zoekwoorden die ook terug komen in je meta title en meta description.
  3. Gebruik geen “afbeelding over” of “in deze afbeelding zie je” in je tekst. Dit heeft geen meerwaarde. Je kan er vanuit gaan dat alternatieve tekst verwijst naar een afbeelding.

Aan de slag met alt-tekst

Ga nu zelf aan de slag met alt-tekst voor je website(s). Wil je een goede alt-tekst? Dan zal je iets langer moeten nadenken. Stel jezelf steeds de vraag: wat is het doel van mijn afbeelding? Heeft de alt-tekst een meerwaarde als hij afgelezen wordt met een screenreader? Of wil je organisch gevonden worden in Google Images met die afbeelding?

Veel succes en laat zeker een reactie achter als deze info bruikbaar was voor jou.

SEO abonnement op maat

Hulp nodig bij het optimaliseren van je Alt tekst of andere SEO werkzaamheden? Wij hebben een interessant SEO abonnement waarbij we gaan voor een langdurige en duurzame samenwerking. Check it out!

Veelgestelde vragen