Wat is een ABC-Linkruil? Wij leggen het uit.

In de wondere wereld van SEO wordt vaak gesproken over backlinks en linkbuilding. Iedereen die zich toelegt op zoekmachine optimalisatie weet dat dit een belangrijk onderdeel is van een gezonde SEO mkt strategie. Linkbuilding en backlinks worden vaan in één adem genoemd met ABC-linkruil. Maar wat is een ABC linkruil nu eigenlijk? In dit artikel kom je er alles over te weten.

Wat is linkbuilding?

First things first: eerst nog even kaderen wat linkbuilding precies is. Linkbuilding is het verhogen van de autoriteit van je website doormiddel van het verzamelen van (kwalitatieve) backlinks. Linkbuilding valt onder de noemer Grey Hat SEO omdat Google en andere zoekmachines verkiezen dat je backlinks op een natuurlijke wijze verwerft.

Wat is een backlink?

Een backlinks is een linkje op een andere site die verwijst naar een pagina op jouw website. Je kan een backlink vergelijken met een “vote of confidence”. Websites die backlinks plaatsen naar jouw website, geven een signaal aan zoekmachines dat jouw website waardevolle content bevat. Een backlink is dus een soort aanbeveling die je krijgt van andere websites. Heeft je website veel backlinks? Dan zal dit een positief effect hebben op je ranking. Hoeveel backlinks heb je nodig? Dit hangt af van website tot website en van niche tot niche.

Wat is een ABC-linkruil?

ABC-linkruil is een linkbuildingtactiek waarbij twee websites niet naar elkaar linken. Als twee websites constant linkjes uitwisselen (een AB-linkruil), dan worden zoekmachines achterdochtig en gaan ze de kwaliteit van de backlinks lager inschatten.

Bij ABC-linkruil zijn er minstens drie websites betrokken. Belangrijk binnen een ABC-linkruil operatie is natuurlijk dat alle websites over hetzelfde onderwerp gaan. Hoe gaat het in z’n werk?

Website A voorziet een backlink naar website B, website B linkt naar website C en website C linkt dan weer naar website A. Tot op heden hebben Google en andere zoekmachines nog niet door dat dit om een afgesproken uitwisseling gaat.

Wat is een ABC-linkruil? Wij leggen het uit in dit artikel. Het is een vorm van linkbuilding en een grey hat seo techniek.
ABC-linkruil uitgelegd.

Waar moet je op letten bij een ABC-linkruil?

ABC-linkruil werkt heel goed. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. De tactiek werkt het best wanneer de deelnemende websites allemaal van een verschillend IP-adres komen. Als alle websites hetzelfde IP-adres gebruiken, zal er bij Google ook een belletje gaan rinkelen.

Google heeft zelf ook al meerdere keren aangegeven dat linkuitwisselingsprogramma’s in strijd zijn met de richtlijnen voor zoekmachine optimalisatie. Het kan dus zeker je rankings negatief beΓ―nvloeden als er weer eens een nieuwe algoritme update komt. Echter, het internet staat vol met wederkerige (reciprocal) backlinks. Het is voor Google moeilijk te detecteren of een link natuurlijk is of onnatuurlijk gemaakt werd.