Voor veel bedrijven is hun website het belangrijkste verkoopkanaal. Terecht, want een goede website kan wonderen verrichten. Wil je echter hoog scoren in Google met je bedrijf, dan moet je inzetten op SEO (Search Engine Optimization) of zoekmachine-optimalisatie. Aan de hand van deze SEO gids helpen we je alvast een eindje op weg zodat je zelf aan de slag kunt met SEO mkt.
Beginnen doen we natuurlijk door je een antwoord te geven op de vraag: “Wat is SEO?”
🤔 SEO betekenis
SEO staat voor Search Engine Optimization. In het Nederlands gebruiken we de term zoekmachine-optimalisatie. Het een verzamelnaam voor technieken die gebruikt worden om de vindbaarheid van een website in de organische zoekresultaten van een zoekmachine te verbeteren. Door in te zetten op zoekmachine-optimalisatie genereer je in de eerste plaats meer organisch verkeer naar je website en wil je hoger scoren in Google.
Maar hoe kun je ervoor zorgen dat je goed presteert op het gebied van SEO? Er zijn een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk om goede en relevante content op je website te hebben. Zoekmachines geven de voorkeur aan websites met unieke en waardevolle informatie, dus zorg ervoor dat je regelmatig nieuwe content plaatst en dat je je website up-to-date houdt.
Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met de technische aspecten van je website. Zorg ervoor dat je website snel laadt en gemakkelijk te gebruiken is, en dat je gebruikmaakt van geoptimaliseerde afbeeldingen en meta tags. Dit kan helpen om je website beter te laten presteren in de zoekresultaten.
Tot slot is het ook belangrijk om te werken aan je online reputatie en autoriteit. Zoekmachines houden rekening met hoe andere websites naar jouw website linken, dus zorg ervoor dat je kwalitatief goede en relevante links verzamelt.
Grofweg kunnen we zeggen dat SEO bestaat uit deze drie pijlers: on-page SEO, off-page SEO en techniek. Deze pijlers komen uitgebreid aan bod in deze gids.
Het je een antwoord op je vraag ‘Wat is SEO?’ gekregen? Dan gaan we verder met on-page SEO.
Tip: lees ook zeker onze artikels rond inbound marketing en content marketing.
🏠 On-page SEO
1. Zoekwoorden
SEO begint met het vinden en gebruiken van de juiste zoekwoorden door middel van zoekwoorden onderzoek of keyword research. Wees steeds kritisch en stel jezelf de vraag of de zoekwoorden afgestemd zijn op de zoekintentie van je doelgroepen. Gebruik doorheen je teksten ook gerust synoniemen of varianten, Google is slim genoeg om de link te leggen tussen de verschillende trefwoorden.
2. Long tail zoekwoorden
Begin je met een nieuwe website en moet je je plaats nog veroveren in de SERPs? Focus dan eerst op long tail zoektermen. Deze zoekwoorden hebben een lager zoekvolume, maar ook veel minder concurrentie. De ideale keywords dus om hoog te scoren in Google.
3. Meta title
Gebruik voor al je pagina’s een unieke en aantrekkelijke meta titel. De meta titel is een belangrijke ranking factor in Google en andere zoekmachines die ervoor zorgt dat je meer verkeer naar je website krijgt. Voeg steeds je hoofdzoekwoord toe aan de meta title en optimaliseer indien nodig om de click-through rate (CTR) te verhogen.
4. Meta description
Naast een goede meta title heb je ook een duidelijke meta description nodig. Een meta beschrijving geeft een korte samenvatting waarover de webpagina gaat. Het moet dus duidelijk maken wat bezoekers op een pagina kunnen verwachten. Ook de meta description kan de CTR aanzienlijk verhogen. Het is echter wel geen ranking factor.
5. OG-tags
OG-tags of Open Graph meta tags bepalen wat gebruikers te zien krijgen wanneer je pagina’s op social media gedeeld worden. Door de OG-tags goed in te stellen, zorg je ervoor dat de juiste afbeelding en de juiste tekst wordt weergegeven bij zo’n gedeelde link. Ook dit kan de CTR naar je website aanzienlijk verhogen.
6. Koppen of headings
Koppen of headings geven structuur aan je document. De H1-tag is de belangrijkste: dit is vaak de titel van je pagina (verwar dit niet met de meta titel). Gebruik andere headings (H2-6) om je pagina verder op te delen in paragrafen en sub paragrafen. H-tags maken het voor de bezoeker gemakkelijk om het artikel te scannen. Oh ja, vergeet ook je zoekwoorden niet toe te voegen aan je koppen!
7. Kwalitatieve en relevante content
Je SEO-strategie valt of staat natuurlijk met goede content. Het is belangrijk dat je schrijft in functie van de zoekintentie van mensen. Als SEO-specialist speel je dus best in op heel concrete vragen en antwoorden. Komt het antwoord op je pagina niet overeen met de verwachtingen die je schept op SERP? Dan kan dit resulteren in een hoog bouncepercentage.
8. Alt tekst
De alt-tag of alt tekst zorgt ervoor dat zoekrobots weten wat er op een afbeelding te zien is. Deze tags worden ook voorgelezen door screenreaders, zodat bezoekers met een visuele handicap meer context krijgen over wat er op de pagina te zien is. Vul die alternatieve beschrijvingen dus zo volledig mogelijk in en misbruik ze niet om aan keyword stuffing te doen. Goed geoptimaliseerde afbeeldingen verschijnen bovenaan in Google Image Search.
9. URL structuur
De URL heeft een kleine impact op de ranking van je pagina’s. Toch is het noodzakelijk om hier ook aandacht aan te besteden. Een goede URL structuur verbetert de user experience. De URL is namelijk zichtbaar op verschillende plaatsen: in de web browser, op social media en in de zoekresultaten van Google en andere zoekmachines.
10. Structured data
Structured data is een stukje code op een webpagina die het voor Google gemakkelijker maakt om de informatie op je pagina te analyseren. Als je structured data toegevoegd hebt aan je website, heb je meer kans om hoger te ranken, of zelfs te verschijnen als rich snippet. Voorbeelden van structured data zijn recepten, reviews en FAQs. Het is belangrijk om dit mee te nemen in je zoekmachine optimalisatie proces.
11. Duplicate content
Duplicate content of dubbele content ontstaat wanneer de inhoud van een pagina op je website bij Google onder meerdere URL’s bekend staat. Dat is nadelig, want die verschillende pagina’s met dezelfde inhoud zullen dan met elkaar concurreren in de zoekresultaten. Scoren in Google doe je met unieke content die up-to-date is en natuurlijk aanvoelt. Zorg daarom altijd voor een duidelijke tone of voice en kopieer dus geen content van je concurrenten.
12. Interne links
Interne links verbinden relevante pagina’s met elkaar. Ze zorgen ervoor dat je als gebruiker vlot van de ene naar de andere pagina kunt navigeren. Hierdoor blijven ze langer op je website. Daarnaast verbeteren interne links ook de crawlability van je site: robots (zoals GoogleBot) kunnen zo beter je site scannen en indexeren.
13. Ankerlinks
Ankerlinks zijn een vorm van interne links. Een ankerlink verwijst naar een ander stuk content op dezelfde pagina. Inhoudstafels op blogs zijn hier een mooi voorbeeld van. Vaak hebben mensen maar interesse in één bepaald onderdeel van een artikel. Met behulp van ankerlinks wordt de gebruiker direct meegenomen naar het relevante deel van een pagina.
14. Laadsnelheid van je pagina
Hoe vlotter je pagina laadt voor bezoekers, hoe beter de Google-ranking. Bezoekers hebben weinig geduld: als je pagina niet snel genoeg verschijnt, zijn ze weg. Via de Google PageSpeed tool krijg je meer inzicht in je laadsnelheid. Deze tool geeft je gerichte actiepunten om mee aan de slag te gaan. De laadtijd heeft ook een impact op de crawlability van je website.
🔗 Off-page SEO
Off-page zoekmachine optimalisatie verwijst naar alle factoren die buiten jouw website voorkomen. Deze pijler richt zich vooral op het verhogen van de autoriteit van je website. Het aantal kwalitatieve backlinks naar jouw domein speelt hierin een cruciale rol.
1. Linkbuilding
Linken er veel websites naar jouw website? Dan win je aan autoriteit. Backlinks, zo noemen we links op een andere website die verwijzen naar jouw website, zijn daarom van belang in een SEO-strategie. Wanneer je ervoor zorgt dat een betrouwbare website naar jou doorlinkt, wordt jouw website als betrouwbaar gezien door zoekmachines. Het proces erachter, Linkbuilding, is een vak apart en is doorgaans erg intensief.
2. Delen op sociale media
Je social media strategie moet je SEO strategie versterken. Social media heeft geen directe impact op je rankings, al kan het er op een indirecte manier wel voor zorgen dat je artikels backlinks krijgen. Daarnaast worden je pagina’s sneller geïndexeerd als er social media accounts naar toe linken.
3. Social bookmarking
Social bookmarking is het bookmarken (= een bladwijzer voor een webpagina maken) van een pagina zodat je deze op een later tijdstip kunt lezen. Social bookmarks of bladwijzers geven signalen door aan zoekmachines dat de betreffende content zeer waardevol is. Ze verhogen de autoriteit en geloofwaardigheid van je website.
🔧 Techniek
Hoger scoren in Google gaat gepaard met de technische opzet van je website en je content. Denk bijvoorbeeld maar aan de structuur van je URLs, optimalisaties voor kleine schermen een een kwalitatieve XML sitemap. Hieronder gaan we dieper in op waar technische SEO een verschil kan maken.
Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat Google en andere zoekmachines je website kunnen vinden en doorzoeken, hij moet dus ‘crawlable’ zijn. Om dat te kunnen doen, moeten zoekmachines een statuscode 200 terugkrijgen van de URL die ze willen indexeren. Soms krijgt de crawler een andere code terug, zoals de bekende 404 error (pagina niet gevonden) of 500 (serverfout).
Technische optimalisaties kunnen een positieve impact hebben op het crawlen en indexeren van je website in Google en andere zoekmachines.
1. Robots.txt
Je moet robots (zoals bijvoorbeeld de GoogleBot) duidelijke aanwijzingen geven over welke pagina’s je al dan niet wil laten crawlen en indexeren. Dit doe je in het robots.txt bestand van je site. Voeg ook altijd je XML sitemap toe aan dit bestand. Let wel op, dit is een gevoelig document. De kleinste fout kan ervoor zorgen dat je website uit de zoekresultaten verdwijnt.
2. XML sitemap
Je XML sitemap is een overzicht van de structuur van je site. Het is een verzameling van alle pagina’s en URLs. Dankzij deze sitemap kan Google je website sneller indexeren. Door de sitemap up-to-date te houden geef je een signaal aan zoekmachines wanneer je een nieuwe pagina publiceert. Een sitemap kan tot 50.000 pagina’s bevatten. Heb je er meer? Dan kan je verschillende sitemaps aanmaken.
3. Redirects
Redirects zijn een manier om gebruikers en zoekmachines naar een andere URL te sturen, dan de URL die oorspronkelijk aangevraagd werd. De twee meest voorkomende redirects zijn een 301 (permanente redirect) en een 302 (tijdelijke redirect). Een 301 geeft linkwaarde door, een 302 niet (omdat het over een tijdelijke verhuis gaat).
4. Canonicals
Een canonical is een meta-tag waarmee je aangeeft aan Google of andere zoekmachines wat de originele URL is van een pagina. De rel=”canonical” wordt vaak gebruikt om duplicate content problemen op te lossen. Zoekmachines zullen de SEO waarde dan concentreren op de URL die je aanwijst in de canonical tag. Plaats deze in de head-sectie van de website.
5. Hreflang tags
Hreflang-tags komen vooral voor op grote meertalige websites. De tag geeft aan voor welke regio of taal een specifieke pagina bedoeld is. Handig voor zoekmachines, zo zijn ze in staat om de juiste versie van een website te presenteren aan de juiste doelgroep in het juiste land. De verschillende taalvarianten van een URL worden steeds opgelijst in de broncode als je met Hreflang-tags werkt.
6. Cumulative Layout Shift
Cumulative Layout Shift of CLS is een metric uit de Core Web Vitals van Google. Het komt erop neer dat er onverwachte verschuivingen zijn van zichtbare elementen op een webpagina. Denk bijvoorbeeld aan een Google Ads banners die verspringen of web fonts die traag ingeladen worden.
7. Largest Contentful Paint
Ook Largest Contentful Paint of LCP is een metric uit de Core Web Vitals. Deze metric, ook wel grootste weergave met content genoemd, rapporteert over de rendertijd van het grootste element dat op een webpagina zichtbaar is. Dit kan bijvoorbeeld een stuk tekst zijn, een afbeelding of een video.
8. Vermijd Javascript-fouten
Javascript-bestanden helpen ervoor zorgen dat je website werkt. Als er fouten optreden, is de kans groot dat je website er niet meer uitziet en werkt zoals je zou willen. Ook kunnen bepaalde Javascripts je website aanzienlijk doen vertragen.
Tip: probeer zeker onze gratis SEO analyse eens.
🍴 E-A-T principe van Google
Binnen de SEO MKT (marketing) wereld wordt er veel gesproken over “E-A-T”. Maar wat is dat precies? Sinds 2015 heeft Google E-A-T opgenomen in de Quality Raters Guidelines. Dit houdt in dat ze veel meer belang gaan hechten aan pagina’s die een bepaalde expertise bevatten, autoriteit hebben en te vertrouwen zijn.
1. Expertise
De E in E-A-T staat voor Expertise. Die expertise moet terug te vinden zijn in de content die je publiceert. Wees een expert in je vakgebied. Zorg ervoor dat de content die je creëert, betrouwbaar en bruikbaar is voor lezers. Inspelen op de juiste zoekintentie van je doelgroep is hierbij cruciaal. De content die je schrijft moet een antwoord bieden op de vragen waar zij mee zitten. Hiervoor kun je beroep doen op een SEO bureau.
2. Authoritativeness
De A in E-A-T staat voor Authoritativeness of autoriteit. Een expert zijn in je vakgebied is één ding maar wanneer andere experten naar jouw content verwijzen, dan bouw je pas echt autoriteit op binnen je niche. Backlinks zijn een mooie KPI om autoriteit te meten, daarnaast kunnen ook reviews en keurmerken je autoriteit positief beïnvloeden.
3. Trustworthiness
Betrouwbaarheid of Trustworthiness is de derde pijler van E-A-T. Hierbij is het belangrijk dat je als bedrijf laat zien dat je te vertrouwen bent. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een SSL certificaat te voorzien op je website, een uitgebreide privacy policy, een duidelijke retour policy,… Ook het tonen van contactinformatie op je website geeft gebruikers een zeker gevoel van vertrouwen, omdat ze zien wie er achter de website zit.
🕷 Crawlen en indexeren
Om aan zoekmachine optimalisatie te doen, moet je het proces achter het crawlen en indexeren van webpagina’s begrijpen. Zoekmachines zoals Google doorzoeken constant het web op zoek naar relevante content. Dit proces noemen we crawlen. Dit crawlen wordt gedaan door crawlers, ook wel bots of spiders genoemd. Ze verkennen websites om hun inhoud vervolgens te indexeren. Ze “springen” hierbij van link naar link.
Een webpagina moet geïndexeerd worden om opgenomen te kunnen worden in de zoekresultaten. Indexeren is het proces van analyseren, inventariseren en opslaan van nieuwe of bestaande content van de gecrawlde webpagina’s in een database (ook wel de index genoemd). Telkens wanneer een zoekmachine bot een nieuwe pagina ontdekt, zal deze content in de indexering terecht komen. Daar wordt de content geparseerd zodat de inhoud beter begrepen wordt en vervolgens opgeslagen in de index.
⏳ Hoe snel werkt SEO?
SEO verbeteren of zoekmachine optimalisatie is een proces van lange adem. Je geraakt niet op 1, 2, 3 bovenaan in Google. De persoon die je belooft dat hij of zij je website vlot op nummer één zal krijgen, is een tovenaar (die we maar al te graag willen ontmoeten).
SEO MKT moet je zien als een investering op lange termijn. Gemiddeld duurt het 4 tot 12 maanden voordat je een bepaalde positie bereikt hebt. De snelheid waarmee je op de eerste pagina van Google terecht komt hangt af van verschillende factoren. Denk maar aan: je website, merknaam, de concurrentie, de industrie, autoriteit, expertise, enz. Als freelance marketeer kan ik je hierbij zeker helpen.
SEO begrippenlijst
Om je nog een beter antwoord te geven op de vraag “wat is SEO?” gooien we nog wat SEO begrippen voor de kiezen:
- SEO mkt: SEO marketing is een verzameling technieken die gericht zijn op het verbeteren van een website, zodat zoekmachines deze gemakkelijker kunnen vinden.
- White Hat SEO: deze vorm van SEO gaat om het gebruik van de juiste SEO-technieken. Onder de juiste SEO-technieken verstaan we bijvoorbeeld een gezond linkprofiel, kwalitatieve content en een technisch sterke website. Bij white hat SEO optimaliseer je een website op een wijze die voldoet aan de richtlijnen die ontwikkelaars van zoekmachines stellen.
- Grey Hat SEO: dit zijn technieken die zich in het grijze SEO gebied bevinden. Hierbij worden websites aangeduid die zowel inzetten op black hat als white hat SEO. Ze zoeken als het waren de grenzen van het aanvaardbare op van zoekmachines. Soms gaan ze over de rand, maar extreme risico’s proberen ze te vermijden. Lees hier alles over Grey Hat SEO.
- Black Hat SEO: deze technieken komen niet overeen met de voorwaarden die zoekmachines voorop stellen om organisch hoog te scoren. Door het algoritme van Google te manipuleren kan een website hoger scoren, zelf wanneer een pagina helemaal niet relevant is voor een bepaalde zoekopdracht en zwakke content bevat. Cloacking, keyword stuffing en tier linkbuilding zijn gekende voorbeelden van black hat SEO technieken.
- Bounce rate: de bounce rate, ook wel het bouncepercentage genoemd, is het percentage websitebezoekers die je website bezoeken en vervolgens onmiddellijk weer je website verlaten. Ze hebben dus geen andere pagina bezocht.
- Breadcrumbs: breadcrumbs of ‘broodkruimels’ als je het naar het Nederlands wil vertalen, functioneren als een soort navigatie op de website. Breadcrumbs geven aan waar een gebruiker zich bevindt op de website. Via breadcrumbs is het heel eenvoudig navigeren naar het vorige paginaniveau.
- Dwell time: dwell time is de tijd die bezoekers doorbrengen op een website tot het moment dat ze terugkeren naar de SERP (zoekpagina). “Dwell” is de Engelse benaming voor “dwalen”. Ondek hier alles over dwell time.
- SERP: SERP staat voor Search Engine Results Page. Dit is een Engelse term die we ook in het Nederlands gebruiken. Letterlijk vertaald is dit zoekmachine-resultaten-pagina. Dit is de pagina waar je op terecht komt na een zoekopdracht in Google en waar bijgevolg alle zoekresultaten opgelijst staan. Ontdek hier alles over de SERP (Search Engine Results Page).
- Lokale SEO: lokale SEO ga je toepassen om je organisatie beter zichtbaar te maken binnen een specifieke regio. Dit kan gaan om bedrijven met een fysieke locatie (denk maar aan een apotheek, een bakkerij, een slagerij, een boekhouder,…) maar ook om bedrijven die actief zijn binnen een bepaalde regio (thuisverpleging, bouwbedrijf, loodgieters,…). Ontdek hier alles over Local SEO.
- Evergreen content: Evergreen content is content die interessant, tijdloos en heel relevant blijft voor een langere periode. Het is content die jaren actueel blijft en op continue basis interesse opwerkt bij je doelgroep. Recepten zijn goede voorbeelden van Evergreen content. Pagina’s rond wetgevingen die frequent wijzigen zijn bijvoorbeeld geen Evergreen content.
➡ Veelgestelde SEO vragen
Gratis SEO tools
Icons made by Flat Icons and Freepik from www.flaticon.com