Hoeveel backlinks heb ik nodig?

Backlinks zijn belangrijk voor SEO en de vindbaarheid van je website. Heel wat online marketeers en eigenaars van een website investeren dan ook in linkbuilding. Echter krijgen we vaak de vraag: “hoeveel backlinks heb ik nodig”. Op die vraag trachten we in dit artikel een antwoord te geven. Laat één ding duidelijk zijn: het aantal backlinks dat je nodig hebt, hangt af van verschillende factoren.

Wat zijn backlinks?

Een backlink is een link op een andere website die verwijst naar jouw website. Het volledige proces van het verzamelen van backlinks, noemen we linkbuilding. Mede dankzij backlinks kun je hoger in de organische zoekresultaten van Google en andere zoekmachines komen te staan. Hoe meer backlinks je website heeft, hoe beter Google jouw website gaat waarderen. Een backlink kun je vergelijken met een aanbeveling die je krijgt van een andere website.

Backlinks zijn dus een indicatie voor zoekmachines dat andere websites fan zijn van jouw content.

Hoeveel backlinks heb ik nodig?

De hoofdvraag van dit artikel: hoeveel backlinks heb je nodig om hoog te scoren in Google? Hierop moeten we je helaas een cliché antwoord geven: it depends.

Google hecht anno 2021 veel meer waarde aan de kwaliteit van de backlinks, dan aan de kwantiteit van de backlinks. Google en andere zoekmachines kijken vooral naar wie er linkt naar je website. Hebben websites een goede reputatie en veel organische backlinks, dan zal hun linkwaarde zwaarder doorwegen dan een backlinks van één of andere startpagina.

Om een indicatie te krijgen van hoeveel backlinks je nodig hebt, kijk je best even naar je concurrenten. Hoeveel backlinks hebben zij? Breng hun linkprofiel in kaart en kijk waar er opportuniteiten te rapen zijn.

Hou er ook rekening mee dat als je bepaalde pagina’s hoger wil laten ranken, dat je backlinks moet verzamelen voor die specifieke pagina’s én met de juiste zoekwoorden als ankertekst.

Hoe krijg je backlinks?

Er bestaan verschillende manieren om backlinks te verzamelen voor je website.

1. Kwalitatieve content

De beste manier om backlinks te krijgen, is door goede en kwalitatieve content te creëren. Als je een goed stuk content maakt, dan zullen andere websites vanzelf linken naar je pagina. Het kan natuurlijk nooit kwaad om je content te verspreiden via social media, e-mailmarketing,… Infographics, whitepapers, calculators en blogberichten zijn vaak formats die het heel goed doen en snel opgepikt worden. Al deze assets worden vaak gebruikt in een inbound marketing strategie.

2. Sluit je aan bij een linkbuilding Facebook-groep ⭐

Facebook Groepen is een dankbaar kanaal om te starten met je linkbuilding activiteiten! Zo bestaan er verschillende groepen waar je backlinks kunt uitwisselen. Een groep die wij zelf zeer kwalitatief vinden is de Gratis linkbuilding & backlinks krijgen voor bloggers groep. De groep heeft een slim systeem uitgewerkt waarbij je een backlink geeft en er vervolgens één voor in de plek krijgt. Je kunt het vergelijken met een estafettestokje dat wordt doorgegeven.

Hoeveel backlinks heb ik nodig? Dat behandelen we in dit artikel over linkbuilding.

➡ Join hier: https://www.facebook.com/groups/gratisbacklinks

3. Deel content met je doelpubliek

We haalden het al aan in puntje 1, maar je content delen via andere kanalen is altijd goed. Content die gedeeld wordt op social media wordt vaak overgenomen op andere sites, vaak met een backlink tot gevolg.

4. Begin te gastbloggen

Ken je enkele bloggers die schrijven over een gerelateerd topic? Spreek ze dan aan en vraag of ze openstaan voor een gastblog op hun website. Hierbij schrijf jij een artikel dat gepubliceerd wordt op hun website, maar wel met een backlink naar de jouwe. Dit is een win-win formule!

5. Verstuur persberichten

Een goede PR-strategie versterkt de SEO-strategie. Persberichten kunnen heel veel backlinks genereren. Vaak zijn het ook linkjes met een hoge autoriteit.

Deze strategie kun je ook met terugwerkende kracht gaan toepassen. Hebben nieuwssites of magazines in het verleden over je bedrijf of product gecommuniceerd? Benader hen dan en vraag of ze een linkje willen aanbrengen in het artikel. Voor hen is dit een kleine moeite maar voor jou een wereld van verschil.

6. Backlinks kopen

Een zesde manier om backlinks te verzamelen is door er te kopen. Deze techniek kunnen we absoluut afraden. Er bestaan heel wat louche linkbuilding cowboys die je voor enkele euro’s een paar honderden backlinks beloven. Vaak komen deze backlinks dan vooral van startpagina’s of tier campagnes. Gelukkig is Google slim genoeg om het verschil te zien tussen kwalitatieve backlinks en spammy backlinks.

Backlinks checker

Hoeveel backlinks heeft mijn site nu? Dit kun je eenvoudig nagaan met een backlink checker. Er bestaan verschillende gratis en betalende SEO tools die de backlinks van je site en die van concurrenten in kaart brengen. Voorbeelden hiervan zijn Semrush, SE ranking, MOZ,…

Conclusie

Hopelijk hebben we je vandaag een antwoord kunnen bieden op de vraag “hoeveel backlinks heb ik nodig”. Probeer vooral een zo natuurlijk mogelijk backlinkprofiel aan te creëren voor je website. Google hecht meer waarde aan de kwaliteit van de links dan aan de kwantiteit.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Stuur ons dan een mailtje op hello@torseo.be of via ons contactformulier.

4.7/5 - (15 votes)

Leave a Comment