Wat is Instagram en hoe werkt het? Volledige gids!

Instagram blijft groeien. Het aantal gebruikers werd in 2018 op 1 miljard geraamd (15% van de wereldbevolking), daarvan zijn er 500 miljoen dagelijkse gebruikers. Op deze pagina lees je hoe wat Instagram is, hoe Instagram werkt en vooral hoe je er meer uit kunt halen.

Wat is Instagram?

Instagram, of ook wel Insta genoemd, is een sociaal netwerk waarbij alles draait rond het delen van foto’s en video’s. In 2012 werd het platform overgekocht door Facebook, dat hiervoor één miljard dollar betaalde (omgerekend zo’n 770 miljoen euro). Toen had het platform 30 miljoen gebruikers, een fractie van wat dat aantal nu is.

Via een smartphone (of tablet) kunnen mensen een foto of video maken en deze vervolgens delen in de app. Instagram is ook toegankelijk via een computer, maar daar ben je beperkter. Je kan er geen foto’s posten, enkel bekijken.

Het platform wordt vooral actief gebruikt door jongeren, maar ook de oudere generatie begint de weg naar Instagram te vinden. Het principe is gelijkaardig als andere social media zoals Facebook en Twitter: je maakt een account aan, deelt content en andere gebruikers kunnen er op reageren. De content die jij te zien krijg, wordt bepaald door de werking van het Instagram algoritme.

Bij een Instagram post staan meestal korte onderschriften die voorzien zijn van hashtags.

instagram boek dummies
Meer leren over Instagram?

Zou je graag wat handiger worden met Instagram? Lees dan zeker eens het Instagram boek voor dummies. We hebben ook een overzicht gemaakt van alle Instagram boeken die we aanbevelen.

Hoe werkt Instagram?

Je moet niet technisch onderlegd zijn om met Instagram overweg te kunnen. De applicatie is zeer gebruiksvriendelijk. In wat volgt, leg ik uit hoe Instagram werkt.

Downloaden en installeren

De Instagram app kan je downloaden in de Play Store voor Android-apparaten. Heb je een Apple device dat draait op iOS, dan kan je hiervoor terecht in de App Store. Het downloaden van deze app is volledig gratis.

Play store (Android)

 1. Open de Play Store applicatie.
 2. Tik in het startscherm boven in beeld op Google Play of Zoeken naar apps en games.
 3. Geef ‘Instagram’ in in de zoekbalk en druk op het blauwe vergrootglas.
 4. Je krijgt een aantal suggesties te zien, klik op Instagram.
 5. Je krijgt nu een pagina te zien met een uitgebreide beschrijving van de app en enkele technische gegevens. Klik op de groene knop Installeren.
 6. De app wordt nu gedownload en geïnstalleerd.
 7. Klik nu (nog steeds in de Play Store) op de groene knop Openen. De app zal ook te vinden zijn op het Startscherm van je smartphone.
Wat is instagram en hoe moet je het downloaden.

App Store (iOS)

 1. Open de App Store applicatie.
 2. Tik op het tabblad Zoek of Zoeken en vervolgens in de zoekbalk. Staat ‘Zoek’ er niet, gebruik dan rechtstreeks de zoekbalk bovenaan je scherm.
 3. Geef ‘Instagram’ in en duw op de blauwe knop.
 4. De zoekresultaten verschijnen in beeld. Klik op de app om naar de detailpagina te gaan.
 5. Klik op de knop Download.
 6. Type het wachtwoord in van je Apple ID als hierom gevraagd wordt.
 7. De app wordt nu gedownload en geïnstalleerd.
 8. Klik nu op Open om de app te openen. Deze zal ook toegevoegd worden aan het Startscherm van je smartphone.

Een account aanmaken

Als je Instagram wil gaan gebruiken, dan moet je hiervoor een account aanmaken. Hiervoor heb je twee mogelijkheden: je kan een account aanmaken door rechtstreeks in te loggen met Facebook, of je kan ervoor kiezen om te registreren aan de hand van een telefoonnummer of e-mailadres. Hieronder doorlopen we de registratieprocedure via een e-mailadres.

 1. Tik op Registreren met telefoonnummer of e-mailadres.
 2. Tik op E-mailadres.
 3. Vul uw e-mailadres in.
 4. Tik op Volgende.
 5. Nu vul je je volledige naam in en kies je een wachtwoord.
 6. Tik op Doorgaan en contacten synchroniseren of Doorgaan zonder contacten te synchroniseren. Wij gaan verder met de tweede optie.
 7. Tik op Volgende.
 8. Nu moet je een vraag beantwoorden over je leeftijd en of je wil verbinden met Facebook. Het verbinden met Facebook slaan we over.
 9. Nu krijg je de mogelijkheid om vrienden te volgen. We doen dit niet en tikken op Overslaan.
 10. Voeg een profielfoto toe. Dit kan je doen door een foto te importeren uit Facebook, je kan zelf een foto maken of een foto uploaden uit je bibliotheek. Selecteer een foto en klik op Volgende.
 11. Je Instagram account is aangemaakt!
Een Instagram account aanmaken in de Android app.

Je account verwijderen of deactiveren

Instagram is leuk, maar soms heb je er ook even genoeg van. Je kan ten alle tijde ervoor kiezen om je Instagram account te verwijderen of deactiveren.

Je profiel bewerken

Eens je een account hebt aangemaakt, kan je beginnen met het optimaliseren van je profiel. Er zijn verschillende zaken die je kan aanpassen. Dit doe je zo:

 1. Open de app.
 2. Tik rechts onderaan op het ventje. Hierdoor ga je naar je profiel.
 3. Tik op Profiel bewerken.
 4. Nu kom je op een pagina waar je allerlei zaken kan aanpassen: je profielfoto, gebruikersnaam, je kan een website toevoegen, je kan een biografie toevoegen, je kan je contactgegevens bewerken,… Als je dit gedaan hebt, tik dan in de rechterbovenhoek op het blauwe vinkje.
 5. Proficiat, de aanpassingen zijn nu opgeslagen!
Je Instagram profiel bewerken doe je via de profielpagina.

Iemand beginnen volgen

Je account is inmiddels aangemaakt en je profiel staat goed, het is nu tijd om iemand te beginnen volgen. Wanneer je iemand volgt, krijg je berichten die zij posten te zien in je feed. In onderstaand voorbeeld, gaan we het Instagram account van Max Verstappen volgen.

 1. Open de app.
 2. Tik links onderaan op het vergrootglas om iemand te zoeken.
 3. Geef bovenaan de zoekbalk ‘Max Verstappen’ in.
 4. Instagram doet wat suggesties, selecteer het eerste zoekresultaat met gebruikersnaam ‘maxverstappen1’. Nu zie je de profielpagina van Max.
 5. Tik op de blauwe knop Volgen.
 6. Gefeliciteerd, je volgt nu Max Verstappen!
Profiel Max Verstappen volgen op Instagram.

Groeien met Instagram? Ontdek hoe je meer Instagram volgers kunt krijgen

Een foto delen op Instagram

Leuke foto’s delen op Instagram, daarvoor heb je een account aangemaakt natuurlijk. Je kan ervoor kiezen om een foto te delen die je reeds op je smartphone hebt staan, of je kan direct een foto maken met je camera. Dat doe je als volgt:

 1. Open de app.
 2. Tik onderaan op de knop met het plusteken.
 3. Instagram zal toegang vragen tot uw foto’s. Tik op OK.
 4. Je kan er nu voor kiezen om een foto te nemen (tik op de grijze bol in het midden) of je kan een foto opladen die je reeds hebt staan. Tik hiervoor op Bibliotheek of Galerij. Ik ga verder met de tweede optie.
 5. Je ziet nu je foto’s onderaan in beeld in een smalle strook. Door met je vinger van onder naar boven te vegen, wordt ook wel swipen genoemd, krijg je meer foto’s te zien.
 6. Tik een foto aan die je wilt opladen op Instagram.
 7. Tik nu rechtsboven op Volgende.
 8. In dit venster kun je de foto bewerken. Onderaan het scherm staan verschillende filters die je kan toepassen op je foto. Tik op de filters om het gewenste effect te zien. Ben je niet tevreden over een filter, dan kan je terug op Normaal tikken (dan krijg je opnieuw de onbewerkte foto te zien).
 9. Onderaan het scherm kunt u naast Filter ook nog op Bewerken drukken. Hier kun je de foto nog verder aanpassen (de helderheid, het contrast, accenten leggen, de kleur wijzigen,…).
 10. Tik op Volgende.
 11. In het veld Schrijf een bijschrift of Schrijf een onderschrift is er ruimte om een persoonlijke boodschap te typen. Hier kun je ook hashtags toevoegen.
 12. Onder het tekstveld heb je nog wat mogelijkheden. Zo kun je een andere gebruiker taggen op je foto en kan je een locatie toevoegen (waar deze foto genomen werd). Je kan er ook voor opteren om deze foto te delen op een ander sociaal netwerk, zoals Facebook of Twitter.
 13. Tik op Delen.
 14. Proficiat, je hebt zonet je eerste Instagram foto gepost. Deze verschijnt nu op je profiel en in het overzichtsvenster, waar deze gedeeld werd met je volgers.
Een foto delen en bewerken op Instagram doe je zo.

Hashtags gebruiken

Door gebruik te maken van hashtags, kun je je boodschap op Instagram versterken. De hashtag, ook wel het hekje genoemd, zorgt van nature voor meer interactie op je berichten. Zo genereren berichten met een hashtag maar liefst 12,6% meer engagement dan berichten zonder een hashtag.

De hashtag werd oorspronkelijk uitgevonden door Twitter, maar werd later ook overgenomen door Facebook, LinkedIn en natuurlijk ook Instagram. Door gebruik te maken van het hekje, kun je verschillende berichten gaan groeperen. Het tekentje categoriseert onderwerpen onder een soort denkbeeldige paraplu, zodat mensen gericht kunnen zoeken op een bepaald onderwerp.

Het aantal hashtags dat je kan toevoegen aan een bericht is gelimiteerd tot 30.

Een Instagram story plaatsen

Een Instagram story plaatsen: voeg verschillende elementen toe aan je foto.

Instagram kwam enkele jaren geleden op de proppen met Instagram Stories, een kopie van Snapchat. Dankzij deze functionaliteit, kan je foto’s en video’s van die dag delen via een soort slideshow: jouw verhaal of story. Bovendien kan je de foto’s bewerken door er tekst, effecten, locaties en afbeedingen aan toe te voegen. Je kan zoveel foto’s en video’s toevoegen aan je story als je wilt, maar na 24 uur verdwijnen ze terug. Het is dus een vluchtig medium om boodschappen de delen met je volgers. Een story delen dat doe je zo:

 1. Open de app.
 2. Tik op de Camera in de linkerbovenhoek van je scherm.
 3. Neem een foto door op de grijze bol te drukken of importeer een foto uit je bibliotheek (tik links onderaan op het vierkantje).
 4. Bovenaan de foto zie je een smalle balk waarin mogelijkheden staan om je foto te bewerken. Je kan:
  • een filter toevoegen
  • de foto downloaden
  • een sticker toevoegen (locatie, hashtag, .gif afbeelding, datum, een poll,…)
  • een penseel selecteren
  • een tekst toevoegen
 5. Tik nu op Verzenden naar.
 6. Tik op de blauwe knop Delen om de foto toe te voegen aan je verhaal. Je kan er ook voor kiezen om de foto rechtstreeks naar een volger door te sturen.

Welke afmetingen moet je gebruiken

Er zijn heel wat verschillende Instagram afmetingen die je kunt gebruiken. Of het nu voor een gewone post is, een video of een advertentie, het is belangrijk om je boodschap in het juiste formaat weer te geven.

Instagram beheren als een PRO

Ben je helemaal wild van Instagram? Dan ben je klaar om een stapje verder te gaan. Via een social media monitoring tool zoals Later, kun je Instagram gaan beheren als een professional. Door gebruik te maken van een tool kun je berichten inplannen, automatisch posten, hashags monitoren, statistieken bekijken en nog zoveel meer. Zeker eens de moeite waard om te bekijken!

Sommige tools (bijvoorbeeld Sprout Social) geven zelf aan wanneer je moet posten op Instagram.

Ontdek hier de beste tijden om te posten op Instagram

Veelgestelde vragen

4.9/5 - (26 votes)

Leave a Comment