Hoe krijg je meer volgers op Instagram? Dat doe je zo!

De dag van vandaag wil iedereen influencer worden en geld verdienen via social media. Maar hoe krijg je meer volgers op Instagram? Dat is een vraag die ik op regelmatige basis krijg. In dit artikel zet ik alvast enkel tips op een rijtje.

1. Optimaliseer je profiel

Je Instagram profiel kun je vergelijken met een online visitekaartje. Als iemand je profiel bezoekt, dan wil je toch dat ze op die “Volgen” knop drukken, niet? Het is dus belangrijk dat je jouw profiel optimaliseert. Dit kun je doen door rekening te houden met onderstaande zaken:

Profielfoto

Gebruik een duidelijke foto van je gezicht. Je profielfoto is het eerste wat potentiΓ«le volgers zien als ze je profiel bezoeken.

Gebruik geen logo als profielfoto, zeker niet als je influencer, coach of freelancer bent. Maak je een profiel aan als bedrijf, dan kun je wel een logo gebruiken.

Naam

De beste manier om gevonden te worden op Instagram is door je naam te combineren met je niche. Zo heb ik het gedaan:

Zo kun je je naam veranderen op Instagram, zo krijg je meer volgers.

Gebruikersnaam

Zorg ervoor dat je gebruikersnaam een vereenvoudigde versie van je naam is. Gebruik geen underscores, puntjes of cijfers (tenzij je gebruikersnaam al bestaat, zoals in mijn geval πŸ™).

Biografie

je biografie moet een antwoord geven op de volgende vragen:

 • Waarom moeten mensen je volgen?
 • Hoe kun je ze helpen?
 • Wat kunnen ze verwachten op je profiel?
 • Wie ben je?

Website

Voeg een link toe naar je website. Helaas kun je niet meer dan 1 link toevoegen. Het is wel mogelijk om te werken met een verzamelpagina. Een mooi voorbeeld hiervan is VRT NWS: https://linkin.bio/vrtnws. Soms moet je creatief durven zijn! Een gratis tool dat je hiervoor kunt gebruiken is Campsite.bio.

Hoogtepunten

Hoogtepunten zijn relatief nieuw op Instagram en springen heel erg in het oog. Voeg deze zeker toe en voorzie per hoogtepunt een mooie omslagfoto zodat het snel duidelijk wordt waarover elk hoogtepunt gaat.

Voeg hoogtepunten met een mooie omslagfoto op Instagram om de aandacht te trekken van potentiΓ«le volgers.

Maak je profiel openbaar

Als je meer Instagram volgers wil krijgen, dan moet je jouw profiel openbaar maken. Mensen zijn sneller geneigd om een openbaar profiel te volgen, dus als je meer Insta volgers wil krijgen, dan moet je dit zeker doen! πŸ”

➑ Groeien met Instagram? Ontdek wanneer je moet posten op Instagram βœ…

2. Gebruik kwalitatieve beelden

Mensen zijn de dag van vandaag heel kritisch geworden. Waak over de kwaliteit van de foto’s die je post. Maak verschillende foto’s en kies er steeds de beste uit. Gebruik een filter voor een nog mooier effect. Gepixeleerde foto’s zijn uit den boze!

Hou ook steeds rekening met de juiste Instagram formaten.

3. Gebruik hashtags

Je kunt meer kwalitatieve volgers krijgen op Instagram door je bereik te vergroten. Het bereik of de reach van je berichten kun je verhogen door consistent in te zetten op hashtags.

Enkele feitjes over hashtags:

 • Je kunt maximum 30 hashtags gebruiken per post
 • Hashtags zorgen ervoor dat je berichten vindbaar zijn
 • Instagram bant elk jaar een hele lijst hashtags die niet in lijn liggen met hun beleid
 • Als je gebande hashtags gebruikt, loop je het risico om een shadowban te krijgen

Hashtags kiezen is altijd een beetje gokken. Gelukkig zijn er een aantal zaken waarmee je rekening kunt houden:

 • Gebruik veel niche hashtags: deze hebben minder dan 50.000 berichten.
 • Kies relevante hashtags: deze sluiten aan bij je doelgroep en beschrijven waarover jouw content gaat

Ga voor een goede mix van hashtags en gebruik ze ook telkens in een andere volgorde. Combineer niche met kleine, medium en grote hashtags.

 • Nichehashtags: deze hebben minder dan 50.000 berichten. Hierdoor is er minder competitie voor deze tags, waardoor je berichten veel meer mensen bereiken. Je post heeft ook veel meer kans om eens uitgelicht te worden. Voeg er een 15-tal toe aan je post.
 • Kleine hashtags: deze hebben 50.000 tot 200.000 berichten. Ook deze hashtags zijn zeer dankbaar om veel mensen te bereiken. Voeg er een 10-tal toe aan je bericht.
 • Medium hashtags: 200.000 tot 1.000.000 berichten. Dit zijn al redelijk generieke hashtags. Voeg er 3-5 toe aan je post.
 • Grote hashtags: + 1.000.0000 berichten. Dit zijn heel generieke hashtags met veel concurrentie. Voeg 1 Γ  2 tags toe om je bericht te categoriseren.

4 stappen om de juiste hashtags te vinden:

 • Ga naar Instagram en klik zoeken (het vergrootglas onderaan de app)
 • Type een hashtag idee dat relevant is voor je doelgroep
 • Scrol door de suggesties om niche, kleine en medium hashtags te vinden
 • Schrijf je hashtags ergens neer, zo kun je ze later opnieuw gebruiken

4. Voeg een locatie toe

Voeg altijd je locatie (πŸ“Œ) toe als je een bericht post op Instagram, dit is iets wat veel mensen vergeten. Ik krijg nog steeds vind-ik-leuks binnen op foto’s die ik twee jaar geleden gepost heb, vanwege de locatie.

5. Post op het juiste tijdstip

Wanneer moet je posten op Instagram? Het juiste tijdstip kiezen kan ervoor zorgen dat je er opeens een heel pak volgers bij krijgt. Onderzoek heeft uitgewezen dat onderstaande momenten het beste zijn om een bericht te delen:

 • Maandag: 09:00 – 17:00 (met engagement piek om 11:00 en 14:00)
 • Dinsdag: 08:00 – 18:00 (met engagement piek om 18:00)
 • Woensdag: 11:00 – 15:00 (met engagement piek om 12:00)
 • Donderdag: 11:00 – 16:00 (met engagement piek om 12:00)
 • Vrijdag: 09:00 – 16:00 (met engagement piek om 11:00 en 16:00)
 • Zaterdag: 09:00 – 11:00
 • Zondag: 10:00 – 14:00

Dit is echter geen exacte wetenschap, veel zal afhangen van je doelgroep.

6. Zorg voor interactie

Wil je dat mensen reageren op je bericht? Dan moet je ze uit hun tent lokken. Door een vraag te stellen zet je Instagram-volgers aan het denken en lok je ze uit om een reactie achter te laten op je bericht. 

Meer reacties en vind-ik-leuks zorgen voor meer zichtbaarheid en uiteindelijk ook voor meer Instagram volgers. Daar willen we naartoe, niet? πŸ₯³

7. Reageer ook zelf

Instagram is geven en nemen. Interactie krijgen op je bericht is fijn, maar je volgers verwachten ook dat je antwoord op hun reactie. Reageer niet enkel als ze een vraag hebben, maar zeg ook iets leuks terug als ze op jouw post hebben gereageerd. Zo vergroot je de kans dat je volgers je blijven volgen en vaker gaan reageren.

8. Volg relevante personen

Volg relevante personen die aansluiten bij je niche of branche. Vaak zijn dit mensen die dezelfde hashtags als jij gebruiken in hun posts. Bekijk dus zeker eens aandachtig hun profiel, wie weet doe je heel wat leuke ideeΓ«n op.

9. Volgers kopen

Instagram volgers kopen is mogelijk, daarom heb ik het opgenomen in dit artikel. Echter zou ik het niet aanraden, omwille van deze redenen:

 • Het is niet jouw doelgroep: vaak zijn gekocht volgers nep-accounts die niets doen. Je moet dus geen extra reacties of likes verwachten op je berichten.
 • Instagram kan je straffen: bij Instagram zijn ze niet van gisteren, het valt op als je er plots 5000 nieuwe volgers bij krijgt. De Instagram algoritmes zijn gemaakt om afwijkingen te detecteren. Eens ze je in de gaten hebben riskeer je een ban te krijgen. Meer zelf, ze kunnen je Instagram account verwijderen.
 • Nep-accounts worden verwijderd: op regelmatige basis zal Instagram nep-accounts gaan verwijderen, waardoor je plots een flinke drop zal zien in je volgers.

Volgers kopen is dus niet de juiste manier om meer Instagram volgers te krijgen. Laat je dus zeker niet verleiden.

10. Meet je inspanningen

Als je actief bezig bent met Instagram, dan wil je natuurlijk weten wat je inspanningen opbrengen. Hoeveel mensen bereik je dagelijks? Hoeveel extra volgers genereer je per week? Door gebruik te maken van een social media monitoring tool is dit mogelijk. Bekende voorbeelden zijn SproutSocial en Sendible.

➑ Groeien met Instagram? Dit zijn de beste social media monitoring tools βœ…

Heb je nog vragen of opmerkingen rond dit topic? Of wil je weten hoe Instagram precies werkt? Vraag dan hieronder naar gericht advies. Ik help je graag verder.

11. Nog vragen of opmerkingen?

Is het voor jou nog niet helemaal duidelijk hoe je meer volgers krijgt op Instagram? Vraag dan hieronder naar gericht advies. We helpen je graag verder!

4.7/5 - (3 votes)

2 thoughts on “Hoe krijg je meer volgers op Instagram? Dat doe je zo!”

Leave a Comment