De Facebook pixel installeren op WordPress [tutorial]

Een paar jaar geleden lanceerde Facebook een nieuwe manier om conversies te meten, de Facebook Pixel. Dit kleine stukje code bezorgde heel wat marketing experten of freelance marketeers kopzorgen. Het vroeg heel wat uren toewijding om de pixel te begrijpen en toe te passen. In deze tutorial leg ik uit hoe je de Facebook pixel met succes kan installeren op een WordPress website. Voor andere CMS-systemen, gaat dit op een gelijkaardige manier.

Wat is de Facebook pixel en wat doet het?

De Facebook pixel is een heel klein stukje onzichtbare code die bijhoudt welke pagina’s jouw websitebezoeker bekijkt, waardoor je waardevolle insights krijgt. Hieronder een overzicht van wat je allemaal kan meten:

 • De pagina’s die een gebruiker bezoekt
 • Welk product of dienst iemand aangekocht heeft
 • Wat gebruikers hebben toegevoegd aan hun winkelkarretje
 • Contactformulieren die ingevuld geweest zijn

Dankzij de Facebook pixel kan je zien hoeveel conversies er geweest zijn op jouw website. Hierdoor kan je perfect berekenen hoeveel een specifieke marketingcampagne opgebracht heeft (cost per conversion). Daarnaast kan je, als je de pixel op je website hebt geplaatst, aangepaste doelgroepen aanmaken.

Per account is er één pixel. Vroeger kon je voor elke campagne een pixel aanmaken, nu heb je er ééntje voor elke advertentiecampagne.

Hoe moet je de Facebook pixel installeren in WordPress?

Heb jij een WordPress website en wil je graag gebruik maken van de Facebook pixel? Volg dan onderstaande stappen en dan komt alles goed. Hier leggen we uit hoe je de Facebook pixel installeert voor WordPress.

Voor we van start gaan, heb je deze zaken nodig:

Wanneer je de inloggegevens van WordPress en Facebook bij de hand hebt, kunnen we beginnen. Je moet inloggen met beide accounts. We werken best in twee stappen: eerst maken we de Pixel aan, daarna voegen we hem toe in WordPress.

Aanmaken van een Facebook Pixel

 • Klik in de rechterbovenhoek op het pijltje pijltje en ga naar Bedrijfsmanager.
 • In de Bedrijfsmanager zoek je bovenaan in de zoekbalk naar Pixels, klik hierop.
 • Ga naar Gegevensbronnen en klik op Een pixel maken (groene button).
 • In deze stap moet je de pixel een naam geven en kan je eventueel de URL van je website toevoegen, klik daarna op Doorgaan.
De Facebook pixel aanmaken in bedrijfsmanager.
De Facebook pixel aanmaken in bedrijfsmanager.
 • Nu moet je aangeven hoe je hoe je de Facebook pixelcode wilt installeren. Persoonlijk voeg ik de pixelcode het liefst handmatig toe aan mijn website (tweede optie). Klik daarop.
 • Facebook geeft je nu een basiscode die je moet installeren op je website. Nu kan het even technisch worden, maar met een handige plug-in hoeft dit zeker niet moeilijk te zijn. Hierbij een voorbeeld van een Pixel Code (gebruik niet deze code op jouw website):
<!-- Facebook Pixel Code -->
<script>
 !function(f,b,e,v,n,t,s)
 {if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod?
 n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};
 if(!f._fbq)f._fbq=n;n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';
 n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0;
 t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];
 s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script',
 'https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js');
 fbq('init', '438460426876666');
 fbq('track', 'PageView');
</script>
<noscript><img height="1" width="1" style="display:none"
 src="https://www.facebook.com/tr?id=438460426876666&ev=PageView&noscript=1"
/></noscript>
<!-- End Facebook Pixel Code -->

Installeer de Facebook Pixel code op je WordPress website

De code kan je op verschillende manieren toevoegen aan je WordPress website. Ik zal twee manieren toelichten die ik vaak gebruik.

Optie 1: de code toevoegen met een plugin

 • Kopieer bovenstaande code en ga naar WordPress.
 • Ga naar plug-ins.
 • Kies ervoor om een nieuwe plug-in toe te voegen.
 • Zoek naar de plug-in Insert Headers and Footers (gemaakt door WPBeginner), installeer en activeer deze.
 • Ga vervolgens naar Instellingen (in WordPress) en ga naar de plug-in Insert Headers and Footers.
 • Op deze pagina heb je twee mogelijkheden. Je kan scripts toevoegen in de header en in de footer. De Facebook pixel moeten we installeren in de header. Plak dus de Pixel code in het veld Scripts for Header (zie onderstaande afbeelding) en druk op Opslaan. Nu zou de Facebook pixel geïnstalleerd moeten zijn. Dit kan je testen in Facebook.
Facebook pixel installeren in WordPress met behulp van een plug-in.
Facebook pixel installeren in WordPress met behulp van een plug-in

Optie 2: voeg de code rechtstreeks toe via de editor of header.php

 • Ga in je WordPress bestanden op zoek naar het bestand header.php. Dit bestand vind je meestal onder wp-content/themes/jouwthema waarbij je jouw thema moet vervangen door de naam van het thema dat je gebruikt voor je WordPress website. Eventueel kan je de code ook via de ‘Editor’ aanpassen. Ga dan naar Weergave > Editor (zie afbeelding).
 • Als je WordPress correct geïnstalleerd hebt, vind je in deze map het bestand header.php. Scroll helemaal naar beneden tot je de </head> tag ziet staan. Net boven deze tag plaats je de JavaScript-code die je van Facebook hebt gekregen.
De Facebook pixel code installeren op WordPress via de Editor.
De Facebook pixel code installeren op WordPress via de Editor.

Gefeliciteerd, je hebt nu de Facebook Pixel code geïnstalleerd op je WordPress website!

Remarketing met de Facebook Pixel

Dankzij de Facebook pixel kan je aan remarketing doen. Remarketing zorgt ervoor dat jouw websitebezoeker nog een keer in aanraking komt met jouw product, service of dienst, nadat zij de website hebben afgesloten. Zo gaat het in z’n werk:

 • Jouw potentiële klant heeft een probleem en gaat op het internet zoeken.
 • De klant komt vervolgens op jouw website terecht en kijkt op verschillende pagina’s, maar twijfelt om over te gaan tot een aankoop.
 • De klant sluit de website af en gaat even iets anders doen. Ondertussen denkt hij na over wat hij gevonden heeft op het internet.
 • Vervolgens opent hij Facebook en ziet hij een advertentie met informatie waar hij eerder naar heeft gezocht.
 • De klant klikt op de advertentie en komt weer terecht op jouw website.
Hoe Facebook remarketing werkt met de Pixel.
Hoe Facebook remarketing werkt met de pixel

Indien het nog niet helemaal duidelijk is, leggen we het graag even uit aan de hand van een voorbeeld:

Stel, je bent op zoek naar een nieuwe vaatwasser. Hiervoor surf je naar Coolblue en vergelijk je enkele vaatwassers. Aangezien dit een grote aankoop is, heb je wat bedenktijd nodig en sluit je de website opnieuw af.

Enkele uren laten zit je in de zetel en open je de Facebook-app. Daar krijg je plots een Coolblue advertentie te zien voor vaatwassers. Dit noemen we remarketing. Je was al geïnteresseerd in vaatwassers, dus door deze advertentie te tonen wordt je getriggerd om verder te gaan naar het aankoopproces op de website.

Conversies meten

De Facebook Pixel code maakt het mogelijk om verkopen en ingevulde contactformulieren, bij te houden via aangepaste conversies. Hierdoor kun je perfect gaan meten hoeveel leads of verkopen jouw campagne heeft opgebracht.

Een conversie kun je zien als een actie van jouw websitebezoeker, met andere woorden: het gewenste doel of resultaat dat je wilt bereiken met jouw Facebook advertentie. Dergelijk doel kan heel divers zijn:

 • Een e-book downloaden;
 • Een aankoop afronden in het winkelwagentje;
 • Een contactmoment inplannen;
 • Een inschrijving voor een nieuwsbrief;
 • Een registratie om een webinar mee te volgen;
 • En nog veel meer.

Door deze conversies in te stellen op verschillende pagina’s van je website, weet je precies waar de websitebezoeker is geëindigd. Aan de hand van deze informatie kan jij vervolgens een advertentie weergeven aan deze bezoeker. Op die manier wordt een advertentie alleen weergegeven aan geïnteresseerde klanten. Je gaat klanten als het ware nurturen (voeden).

Dit is een vorm van remarketing die we eerder aanhaalden in ons voorbeeld. De dienst, of het product, wordt opnieuw onder de aandacht gebracht bij onze websitebezoeker. De mogelijkheden hierin zijn enorm, ik raad je dan ook aan om hiermee te experimenteren. Omdat dit geen eenvoudige materie is, leggen we het nog eens uit aan de hand van twee voorbeelden:

Voorbeeld 1

Jeroen heeft wat overgewicht en wil afvallen. Hij zoekt wat op het internet en vind een lokale fitnessclub in de buurt. Daar vind Jeroen heel wat interessante formules terug. Echter, wanneer hij op de tarief pagina komt, haakt hij af omdat de prijzen wat aan de hoge kant zijn.

Diezelfde dag opent Jeroen Facebook en ziet hij een advertentie van de website die hij eerder heeft bezocht. De advertentie heeft aan dat er een tijdelijke korting is van 20% op alle abonnementen (aan de hand van een kortingscode).

Jeroen voelt zich meteen aangesproken omdat dit nu wél binnen zijn budget valt. Hij klikt op de advertentie, vult de kortingscode in en sluit een abonnement af.

De Facebook advertentie wordt op het juiste moment ingeladen dankzij de pixel. Dit is mogelijk omdat er een cookie of pixel geplaatst wordt van zodra Jeroen de pagina verlaat. Deze cookie onthoudt waar hij de website verliet, in dit geval de tarief pagina.

Voorbeeld 2

Thomas is zaakvoerder van een logistieke firma en heeft 12 heftrucks. Om kosten te besparen, is hij op zoek naar tips naar tips om zijn batterijpark te onderhouden. Hij zoekt zoekt in Google op “Tips voor batterijonderhoud heftrucks” en komt op een website terecht waar ze een gratis e-book aanbieden. Thomas is enthousiast en en download dit.

Drie dagen later scrolt Thomas door Facebook en krijgt hij een advertentie te zien van hetzelfde bedrijf. De advertentie geeft aan dat er welra een webinar is over professioneel batterijonderhoud. Thomas is zeer geïnteresseerd, schrijft zich in en laat zijn dus ook zijn contactgegevens achter. Thomas is nu een Marketing Qualified Lead (MQL).

Na het volgen van de webinar wordt Thomas opgebeld door een vertegenwoordiger en wordt een eventuele sales afgerond.

Opnieuw is dit een goed voorbeeld van hoe je de Facebook Pixel code moet gebruiken. Dit voorbeeld kan perfect toegepast worden in een B2B omgeving.

Verschil tussen aangepaste conversie en standaardgebeurtenissen

Aan de hand van aangepaste conversies en standaardgebeurtenissen kun je acties op je website bijhouden en hiervoor optimalisaties uitvoeren. Maar wat is het verschil?

Als je liever geen aanpassingen doet in de code van je website, kan ik je aanraden om aangepaste conversies te gebruiken. Als je bereid bent om basiscode toe te voegen aan de Pixel, dan kan ik standaardgebeurtenissen aanraden.

Aanmaken van een aangepaste conversie

Een aangepaste conversie aanmaken kan je enkel doen als je toegang hebt tot het advertentiebeheer en als de Facebook Pixel code correct is geïnstalleerd. Als dit het geval is, volg dan deze stappen:

 • Ga naar Advertentiebeheer en klik op Hulpprogramma’s en vervolgens Aangepaste conversies.
 • Klik vervolgens op de button Aangepaste conversie maken. Normaal zal er nu een pop-up verschijnen.
 • Voeg hier de gewenste URL toe (of een gedeelte ervan).
 • Selecteer in deze stap de categorie die het best bij jouw pagina past.
 • Bedenk een passende naam en beschrijving voor de aangepaste conversie.
 • Voeg nu een conversiewaarde toe. Dit is niet verplicht, maar kan interessant zijn. Een download van een e-book kan voor jouw business bijvoorbeeld €10 waard zijn.
 • Klik op Maken en vervolgens op Klaar.
 • Vervolgens kan jij een advertentie maken met de doelstelling waarvoor jij de aangepaste conversie hebt gemaakt. Kies dan ook de juiste advertentie doelstelling. Daarna kan je de Pixelcode met aangepaste conversie selecteren.
4.5/5 - (15 votes)

Leave a Comment