Rust en herstel: bouw een ontspannende routine die werkt

Het dagelijkse leven kan stressvol zijn. Of je nou student, werkend, moeder, vader, opa of oma bent. Je voelt elke dag de druk van de verwachtingen van anderen en ook de druk die je op jezelf legt. Daarom is het belangrijk om te zoeken naar een routine of een ritueel dat je de mogelijkheid geeft om echt even te ontspannen, om even de stress te laten gaan en echt even tot jezelf te komen. Dit kan van alles zijn, het belangrijkste is dat het werkt voor jou. Meet jezelf dus niet aan de standaarden van anderen of neem niet klakkeloos de routine van iemand anders over. Zoek naar iets dat werkt voor jou. Of dit nou het lezen is van een goed boek in een relaxzetel of juist in volledige stilte mediteren of lekker op de bank liggen met een leuke film. 

Het belang van routine en een moment voor jezelf 

We voelen vaak druk van buitenaf om continu aan te staan, continu te werken of te zorgen en altijd klaar te staan voor de mensen om ons heen. En natuurlijk is het belangrijk om hard te werken en een sociaal leven te hebben, maar er is te weinig aandacht voor het belang van tijd met jezelf. Tijd om even al je gedachtes te verwerken. Er komen zoveel prikkels op je af in een dag dat je af en toe gewoon even nodig hebt om dit allemaal te kunnen verwerken en op te slaan. Als je dit niet doet merk je dat je sneller overprikkeld raakt en misschien geen controle meer hebt over je emoties. Vaak zijn dat de momenten wanneer je uit je slof schiet of te heftig reageert op een prikkel. Dit leidt dan weer tot een schuldgevoel, wat weer leidt tot meer stress. Deze cyclus moet je proberen te vermijden. Pak daarom een moment voor jezelf, ga zitten in die mooie bijpassende zetels en ontspan. 

Hoe vind je de perfecte routine? 

Zoals gezegd is iedereen anders. Een extrovert kan misschien het best ontspannen in een groep mensen, terwijl de introvert alleen wil zijn om echt tot rust te komen. Je moet zonder vooroordelen gaan kijken wat werkt voor jou. Dit is moeilijk, want als mensen zijn we allemaal gevuld met vooroordelen gebaseerd op onze eigen ervaringen. Het feit is dat het grootste deel van deze vooroordelen niet eens waar zijn. Probeer jezelf daarom open te stellen voor alles. Als je denkt dat meditatie niks voor jou is, probeer het dan toch. Maar niet met het gevoel dat het toch niet gaat werken. Want dan pas zie je hoe sterk jouw hersenen daadwerkelijk zijn. 

5/5 - (4 votes)

Leave a Comment